The Mill
Scottish Borders

A mill conversion designed by WT Architecture, in the shell of a former threshing mill in the Scottish Borders. New openings through the existing walls are kept to a minimum, with a new independent structure slotting within the consolidated walls.

The house was completed in 2014. The Mill appeared in Channel 4's 'Grand Designs' programme as part of the RIBA House of the Year 2015 awards. The Mill is featured in the finale to the series, originally broadcast on 26th November 2015. The show remains accessible to UK viewers via the Channel 4 website.

Awards
RIBA House of the Year Award 2015 (sponsored by Grand Designs) - Shortlisted. 
RIAS Andrew Doolan Best Building in Scotland Award 2015 - Shortlisted. 
RIAS Awards 2015 - Winner.
Saltire Society Housing Design Awards 2015 - Winner.
Edinburgh Architectural Association Regeneration and Conservation Award - Commendation.
Historic Scotland Conservation and Climate Change Award - Shortlisted.
Chartered Institute of Builder's Good Building Award - Winner.

Team
Client : Private Client
Contractor : John Lawrie Construction
Structural Engineer : David Narro Associates
Quantity Surveyor : Robert Riddell

On site photographs

Photographer : Andrew Lee