The Mill

Scottish Borders

Nestled within the shell of a former threshing mill in the Scottish Borders this conversion responds to the challenge of limited space using an intricate jigsaw puzzle of rooms to create a warm and characterful home. New openings through the existing walls were approached with restraint, with a new independent structure slotting within the consolidated walls and peeking over the original wall heads to let light flood into the house in unexpected ways.

The house was completed in 2014. The Mill appeared in Channel 4's 'Grand Designs' programme as part of the RIBA House of the Year 2015 awards and is featured in the finale to the series, originally broadcast on 26th November 2015. The show remains accessible to UK viewers via the Channel 4 website.

Back to Buildings >>

Awards

RIBA House of the Year Award 2015 (sponsored by Grand Designs) - Shortlisted. 

RIAS Andrew Doolan Best Building in Scotland Award 2015 - Shortlisted. 

RIAS Awards 2015 - Winner.

Saltire Society Housing Design Awards 2015 - Winner.

Edinburgh Architectural Association Regeneration and Conservation Award - Commendation.

Historic Scotland Conservation and Climate Change Award - Shortlisted.

Chartered Institute of Builder's Good Building Award - Winner.

the mill 17.JPG

Team

Client : Private Client

Contractor : John Lawrie Construction

Structural Engineer : David Narro Associates

Quantity Surveyor : Robert Riddell

On site photographs

Photographer : Andrew Lee

Back to Buildings >>